FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) üye ülkeleri ve örgütün küresel gıda güvenliğindeki rolü sorusu, son dönemde sıkça gündeme geliyor. FAO nedir, hangi ülkeler FAO üyesi ve kaç ülke FAO üyesi diye sıkça sorgulanıyor. Peki, 1945 yılında kurulan ve merkezi Roma’da bulunan bu önemli kuruluşun misyonu nedir? İşte FAO’nun 194 üye ülkesiyle dünya gıda güvenliğinde üstlendiği kritik görevler ve detaylar.
FAO nedir ve ne iş yapar?
FAO, açlık ve yetersiz beslenmeyle mücadele eden uluslararası bir kuruluştur. Gıda güvenliği, tarımsal üretim ve kırsal kalkınma alanlarında faaliyet gösterir. Merkezi Roma’da bulunan örgüt, küresel gıda standartlarının belirlenmesinde öncü rol oynar. Örgütün yıllık bütçesi 2.4 milyar dolara ulaşmıştır.
FAO Üye Ülkeleri (Bölgelere Göre)
Cezayir, Angola, Benin, Botsvana, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Yeşil Burun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Komor Adaları, Kongo, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Cibuti, Mısır, Ekvator Ginesi, Eritre, Etiyopya, Gabon, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Kenya, Lesoto, Liberya, Libya, Madagaskar, Malavi, Mali, Moritanya, Morityus, Fas, Mozambik, Namibya, Nijer, Nijerya, Ruanda, Sao Tome ve Principe, Senegal, Seyşeller, Sierra Leone, Somali, Güney Afrika, Güney Sudan, Sudan, Tanzanya, Togo, Tunus, Uganda, Zambiya, Zimbabve
Afganistan, Bahreyn, Bangladeş, Butan, Brunei, Kamboçya, Çin, Hindistan, Endonezya, İran, Irak, İsrail, Japonya, Ürdün, Kazakistan, Kuzey Kore, Güney Kore, Kuveyt, Kırgızistan, Laos, Lübnan, Malezya, Maldivler, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Umman, Pakistan, Filipinler, Katar, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, Suriye, Tacikistan, Tayland, Doğu Timor, Türkiye, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Özbekistan, Vietnam, Yemen
Arnavutluk, Andorra, Ermenistan, Avusturya, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Monako, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Ukrayna, Birleşik Krallık, Vatikan
Antigua ve Barbuda, Arjantin, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Küba, Dominika, Dominik Cumhuriyeti, Ekvador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Jamaika, Meksika, Nikaragua, Panama, Paraguay, Peru, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Surinam, Trinidad ve Tobago, Amerika Birleşik Devletleri, Uruguay, Venezuela
Avustralya, Cook Adaları, Fiji, Kiribati, Marshall Adaları, Mikronezya, Nauru, Yeni Zelanda, Niue, Palau, Papua Yeni Gine, Samoa, Solomon Adaları, Tonga, Tuvalu, Vanuatu
FAO’nun Türkiye’deki rolü nedir?
Türkiye, 6 Nisan 1948’den beri FAO üyesidir. Ankara’da FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi ve Ülke Ofisi bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile koordineli çalışan FAO, Türkiye’de sürdürülebilir tarım, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma projelerini desteklemektedir. Son 5 yılda Türkiye’de 25’ten fazla proje hayata geçirilmiştir.
FAO üyelik şartları nelerdir?
FAO’ya üyelik için temel şartlar:
– BM üyesi olmak veya FAO Konferansı’nın üçte iki çoğunluğunun onayını almak
– Yıllık üyelik aidatını ödemek
– FAO Anayasası’nı kabul etmek
– Gıda ve tarım alanında uluslararası işbirliğine açık olmak
Başvurular, Roma’daki FAO Genel Merkezi’ne yapılmaktadır.