Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Habertürk TV’de katıldığı programda Türkiye’nin zeytinyağı üretiminden kuraklığa, gıda güvenliğinden tarımsal üretime kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin Zeytinyağı Üretiminde Global Güç Hamlesi
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde dünya ikincisi konumunda olduğunu belirterek, “Dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 14’ünü Türkiye gerçekleştiriyor. Şu an halihazırda birinci İspanya, ancak onları bu konuda zorlamaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. Bakan, özellikle Kilis bölgesinde 4500 yıllık zeytin tarihine dikkat çekti.
Markalaşma Stratejisi ve Katma Değer Atağı
Bakan Yumaklı, 2022’de yaşanan gelişmelere değinerek, İtalya ve İspanya’daki rekolte probleminin Türkiye için bir fırsat yarattığını belirtti. Bu dönemde sektörle bir araya gelerek önemli kararlar aldıklarını açıklayan Bakan, dökme zeytinyağı ihracatı yerine 20 litreye kadar ambalajlı ve markalı ürün ihracatına yöneldiklerini vurguladı.
“Dünyanın pek çok yerinde ünlü restoranlarda artık ülkemizin markalarını taşıyan, farklı aromalarda, farklı bölgelerde yetiştirilmiş zeytinlerden elde edilen zeytinyağlarını görmek son derece sevindirici” diyen Bakan, en az 5-6 tarımsal üründe dünya çapında marka yaratma hedeflerini açıkladı.
Kuraklık Tehdidi ve İklim Değişikliği Mücadelesi
Bakan Yumaklı, iklim değişikliğinin etkilerinin son yıllarda şiddetli bir şekilde hissedildiğine dikkat çekerek, su yönetimi konusunda bir seferberlik başlattıklarını açıkladı. Meteorolojik kuraklık ile tarımsal kuraklığın farklı değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan, şu anda meteorolojik kuraklık yaşandığını belirtti.
Tarımsal Üretimde Bölgesel Farklılıklar
Türkiye’nin farklı bölgelerindeki tarımsal üretim çeşitliliğine değinen Bakan Yumaklı, “Doğu Anadolu’da hububat ekimleri tamamlandı. İklim değişikliği sebebiyle mevsimlerin kaymasına üreticilerimiz de uyum sağladı. Türkiye’nin Trakya Bölgesi artık çok farklı hareket ediyor, Doğu Anadolu kuzeyi, Orta Anadolu farklı” değerlendirmesinde bulundu.
Gıda Güvenliği ve Denetimler
Son bir buçuk yılda gıda denetimlerinin yoğunlaştığını belirten Bakan, 1.1 milyon gıda denetimi gerçekleştirdiklerini açıkladı. Market, restoran ve gıda üretim tesislerinde kapsamlı kontroller yapıldığını, hileli gıda üreten firmalara yönelik ifşa politikası uygulandığını ve idari yaptırımların kararlılıkla sürdürüldüğünü vurguladı.
Bakan Yumaklı, temel prensibin tüm vatandaşların güvenilir gıdaya erişim hakkı olduğunu belirterek, bu konuda taviz verilmeyeceğini özellikle vurguladı.