Müsilaj Nasıl Tespit Edildi?
Erdek Körfezi’nde yapılan kontrol dalışlarında 23 Ekim 2024’te ilk belirtiler görüldü. Başlangıçta 10-15 metre derinlikte tespit edilen müsilaj, sadece iki gün içinde 24 metre derinliğe kadar yayıldı. Uzmanlar, bu hızlı yayılmanın endişe verici olduğunu belirtiyor.
Müsilaj Neden Oluşuyor?
Deniz suyu sıcaklığının mevsim normallerinin 2 derece üzerinde seyretmesi ana tetikleyici faktör. Yüzeyde 21 derece olan su sıcaklığı, 40 metre derinlikte 16 dereceye düşüyor. Bu sıcaklık farkı ve kirlilik, tek hücreli alglerin aşırı çoğalmasına neden oluyor. Algler, kirlilik sonucu artan azot ve fosforu kullanarak suya salgıladıkları polisakkaritlerle müsilajı oluşturuyor.
Mevcut Durum Ne Kadar Ciddi?
Uzmanlar, şu anda görülen müsilajın toplam oluşumun binde birini bile temsil etmediğini vurguluyor. Marmara Denizi çevresinde yaşayan 25 milyon insanın atıklarının sadece %55’i arıtılabiliyor. Endüstriyel atıkların yarısından fazlası hiç arıtılmadan denize karışıyor. Tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kimyasal gübreler ve zehirler de durumu daha da kötüleştiriyor.
Acil Önlem Çağrısı
Uzmanlar, aşağıdaki önlemlerin derhal alınması gerektiğini vurguluyor:
- Nilüfer Çayı, Gönen Çayı ve Ergene Nehri’ndeki kontrolsüz endüstriyel atık deşarjı durdurulmalı
- Tüm akarsular için debiye bağlı deşarj limitleri yeniden düzenlenmeli
- Arıtılmamış atık deşarjı tamamen sonlandırılmalı
- Denetimler sıklaştırılmalı
- Marmara Denizi Eylem Planı etkin şekilde uygulanmalı
Uzmanlar, eğer acil önlemler alınmazsa müsilajın kış boyunca artarak devam edeceğini ve Nisan ayından itibaren deniz yüzeyine çıkabileceğini öngörüyor. Bu durum, başta balıkçılık ve turizm olmak üzere bölge ekonomisini ciddi şekilde etkileyebilir. Deniz ekosisteminde yaşayan pina, midye, istridye, sünger ve mercan gibi canlılar için de büyük tehdit oluşturuyor.