TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında söz alan İYİ Parti Milletvekili Mehmet Akalın, tarım sektörüne ayrılan bütçenin yetersizliğine dikkat çekti.
Tarım stratejik sektör, ancak bütçe yetersiz
Akalın, Anayasa ve Tarım Kanunu’na göre tarım sektörüne ayrılan desteğin GSYH’nin en az yüzde biri olması gerektiğini hatırlattı ancak açıklanan bütçede bu oranın yüzde birin altında kaldığını vurguladı. “Tarım yalnızca gıda güvenliğimizin değil, ülke ekonomisi, bağımsızlığı ve geleceği için de stratejik bir sektördür” diyen Akalın, bu bütçenin çiftçilerin sorunlarına çözüm getirmeyeceğini ve “çiftçimizin yok olması adına hazırlanmış bir bütçe” olduğunu ifade etti.
Buğday üretimi azalırken ithalat katlanarak arttı
Son 20 yılda buğday üretim alanlarının yaklaşık 2,5 milyon hektar azaldığını, tarım ithalatının ise 2002 yılındaki 1,5 milyar dolardan 2023’te yaklaşık 14 milyar dolara yükseldiğini belirten Akalın, “Ticaret dengesi de -5 milyar dolar civarındadır. Çiftçilerimizi de zor durumda bırakan sorumsuz ithalat politikalarıdır” diye konuştu.
Çiftçiler zorda, gıda güvenliği tehdit altında
Artan üretim maliyetleri ve düşük destekler nedeniyle çiftçilerin zor durumda olduğunu vurgulayan Akalın, bunun sadece tarımsal üretimi değil, kırsal kalkınma ve gıda güvenliğini de tehdit ettiğine dikkat çekti. Avrupa Birliği verilerine göre Türkiye’den ihraç edilen birçok gıda ürününün pestisit ve mikotoksin kalıntıları nedeniyle geri çevrildiğini de hatırlatan Akalın, gıda güvenliğinin tehdit altında olduğunu söyledi.
Gümrükten dönen ürünlerin iç piyasada satışı iddiası
Akalın, gümrükten geri dönen gıda ürünlerinin iç piyasada satıldığı iddialarının da gündemde olduğunu belirterek, Tarım Bakanı’ndan bu konuda bilgi istedi.