Tarım ve gıda sektörüne dair pek çok önemli düzenlemeyi içeren “Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı” TBMM’ye sevk edildi. 46 maddeden oluşan torba yasa taslağı, evde içki üretimini yasaklıyor ve pek çok alanda yeni düzenlemeler getiriyor.
Taslağa göre, kişisel tüketim amacıyla dahi olsa Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınmadan distile alkollü içki (rakı, viski, vodka, likör) üretimi yasaklanıyor. Ev yapımı bira ve şarap üretimi sınırlı şekilde serbest bırakılıyor. Ancak izinsiz üretim yapan kişilere 1 ila 3 yıl hapis ve 5 bin ila 10 bin gün adli para cezası öngörülüyor.
İçki firmalarının sponsor olmaları ve tanıtım yapmaları daha sıkı kurallara bağlanıyor. Alkol markalarının hiçbir etkinliğe veya yayına ismini, logosunu kullanarak destek olması yasaklanıyor. İş yerlerinde dahi alkol markalarını çağrıştıran unsurlar bulundurulmayacak.
Tarım Bakanlığı, üretim miktarlarını ve stok hareketlerini elektronik sistemle takip edecek. Kurallara uymayanlara 10 milyon lira idari para cezası verilecek. İthalat ve ihracatta da bakanlıktan ön izin alınması zorunlu hale geliyor.
Torba yasayla, şeker pancarı ekimi ve şeker fiyatları da düzenleniyor. Pancar ekilebilecek alanlar Bakanlık tarafından belirlenecek, izinsiz ekim cezalandırılacak. Bakanlık ayrıca şeker için taban ve tavan fiyat uygulaması getirebilecek.
Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) için ise yeni bir Biyogüvenlik Kurulu oluşturulacak. Tohum sektöründe de birtakım değişiklikler öngörülüyor.
Hayvan hastalıkları, yaylalar, Atatürk Orman Çiftliği gibi diğer alanlarda da çeşitli düzenlemeler yer alıyor. Torba yasa taslağının yasalaşması halinde tarım ve gıda piyasasında önemli değişiklikler olacak.