Mısır kurutma tesisi maliyeti her ne kadar yüksek gibi görünse de profesyoneller için hiç de öyle olmadığı aşikardır. Mısır kurutma tesisi kurarak ya da var olan mısır kurutma fabrikası gibi işletmelerden belli bir ücret karşılığında hizmet alarak çok büyük avantajlar sağlanacağına hiç şüphe yoktur!
Mısır Kurutma Tesislerinin Önemi
Ülke ekonomisi için ayrı bir önemi olan mısırın depolanabilmesi için ideal nem oranlarına sahip olması gerekmektedir. Danelik mısır hasat sonrası yaklaşık %20-25 oranında nem (rutubet) ihtiva ediyor. Mısırın depolanmaya elverişli olabilmesi içinde içeriğindeki nemin %15-16 seviyelerine kadar düşürülmesi şarttır.
Günün şartlarına ayak uydurmak ekonomik açıdan kayıp gibi görünse de sonuçta yeni kurulacak bir mısır kurutma tesisi ile danelik mısırın depolanması sağlanarak yüksek kazançlar elde edilecektir.
Mısır Kurutma Tesisi Maliyeti 2025
Mısır kurutma tesisi maliyeti 2025 piyasası için bugünlerde verilen fiyat teklifleri dolar kuru üzerinden olup ortalama 325 bin ile 350 bin USD arasında değişmektedir. Bu rakamlar günlük 700 ton kapasiteli kurutma tesisinin kurulması için gereken güncel maliyetlerdir.
Belirtilen maliyetlere arazi bedeli eklenmemiştir. Maliyetler dönemsel azalıp artarken, kurulumu üstlenen firmalara göre de değişkenlik gösterebilir.
Mısır Kurutma Tesislerinin Faydaları
Yeni inşa edilecek mısır kurutma tesisleri sayesinde geniş bir bölgede çiftçilere hizmet verilebilecek ve ürünlerin kurutulması aşamasında yaşanan hasat sonrası kayıplar da en az seviyeye indirilecektir.
Bu tür tesislerde kuru fasulye, ayçiçeği gibi ürünler de işletmeye alınarak istenilen seviyelere kadar nem oranları düşürülebilecek. Böylelikle tarımsal üretim yapan işletmelerin karlılığı artırılmış olacaktır.
Yaşanan mevsimsel değişiklikler mısır kurutma tesisi yatırımlarının hızlanmasında zaruret doğurmuştur. Mısır kurutma tesisi ile sektörün ihtiyacına cevap verilmiş olacaktır.
Kuraklığın ve susuzluğun tüm platformlarda konuşulduğu günümüzde kurutma tesislerinin önemi daha da anlaşılır hale gelmiştir. Bu kapsamda KOP, DOKAP gibi kalkınma idaresi başkanlıkları, belediyeler, ziraat odaları, il ve ilçe tarım müdürlükleri vs. eliyle yatırımlar sağlanıp ödenek noktasında finansör olmaları önem arz etmektedir.