İslamiyette domuz eti neden haramdır? Domuz etinin haram kılınmasının sebepleri nelerdir? Kuran-ı Kerim domuz hakkında ne diyor? Haramlığın hikmeti nedir? İşte Müslümanlara domuz etini haram kılan sebepler ve dinî hükümlerin ayrıntıları…
İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’de domuz eti açıkça haram kılınmıştır. Bakara Suresi’nin 173. ayetinde “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı” buyrulmakta, Nahl Suresi 115, Maide Suresi 3 ve En’am Suresi 145. ayetlerde de bu haram kılınma vurgulanmaktadır.
Kur’an Neden Domuz Etini Haram Kıldı?
Kur’an’da domuzun sadece eti değil, genel olarak “pis ve murdar” olduğu ifade edilmektedir. En’am Suresi’nin 145. ayetindeki “rics/pis, murdar” ifadesinden hareketle müfessirler ve fakihler, domuzun kemik, yağ, süt dahil her parçasının haram olduğuna hükmetmişlerdir. Bu sebeple İslam’da domuz “meyte/leş” hükmünde olup dinen necis kabul edilir.
Dinlerde Domuzun Durumu
Diğer semavi dinlerde de domuzun haram kılındığı görülmektedir. Yahudilik’te Tevrat’ta “Onların etinden yemeyeceksiniz ve leşlerine dokunmayacaksınız, onlar size murdardır” (Levililer 11/7-8) ifadesiyle açıkça domuzun haramlığı belirtilmiştir. Günümüz Hıristiyanlığı’nda ise bununla ilgili kesin bir hüküm yoktur. Ancak Hz. İsa’ya izafe edilen Barnaba İncili’nde domuz etinin haram kılındığı anlatılmaktadır.
Domuz Etinin Sağlığa Zararları
Modern tıp bilimi, domuz etinin insan sağlığına pek çok tehlikeli zararı olduğunu ortaya koymuştur. Domuzlardan kuduz, trişinoz, şarbon, tüberküloz, AIDS gibi ölümcül hastalıklar bulaşabilmektedir. Ayrıca domuz etinin yüksek kolesterin ve yağ asitleri içermesi kalp-damar rahatsızlıklarına, domuz yağının E vitamini eksikliğine yol açması ise kısırlığa sebep olabilmektedir.
İslamiyette domuz eti neden haramdır?
Kur’an-ı Kerim’de açıkça domuz etinin haram kılındığı belirtilmiştir. “Allah size ancak ölüyü (leşi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı” (Bakara 2/173, Nahl 16/115, Maide 5/3, En’am 6/145) ayetlerinde domuz eti, İslam’da yenmesi kesinlikle yasak olan hayvanlardan biri olarak gösterilmiştir.
Domuz eti neden sakıncalı?
Modern tıp araştırmaları, domuz etinin çok zararlı sağlık riskleri taşıdığını ortaya koymuştur. Domuzlardan kuduz, trişinoz, şarbon, tüberküloz, AIDS benzeri ölümcül hastalıklar bulaşabilmektedir. Ayrıca domuz etindeki yüksek kolesterin ve yağ asitleri kalp-damar rahatsızlıklarına, domuz yağının E vitamini eksikliğine yol açması ise kısırlığa neden olabilmektedir.
Hangi ayette domuz haram kılınmıştır?
Kur’an’da birkaç ayette domuzun eti açık bir şekilde haram kılınmıştır. En bilinen ayet, Bakara Suresi’nin 173. ayetidir. Nahl Suresi 115, Maide Suresi 3 ve En’am Suresi 145. ayetlerde de bu husus vurgulanmaktadır.
Kuran domuz hakkında ne diyor?
Kur’an-ı Kerim’de domuzun sadece eti değil, genel olarak domuzun kendisi de “pis ve murdar” olarak nitelendirilmektedir. En’am Suresi’nin 145. ayetindeki “rics/pis, murdar” ifadesi buna işaret etmekte, bu lafızdan hareketle İslam alimleri domuzun kemik, yağ, süt dahil her parçasının haram olduğuna hükmetmişlerdir.
Kur’an dışında Yahudilik’teki Tevrat’ta da domuzun haram kılındığı görülmektedir. Tevrat’ın Levililer 11/7-8 ayetlerinde “Onların etinden yemeyeceksiniz ve leşlerine dokunmayacaksınız, onlar size murdardır” denilmektedir.
Öte yandan domuzun haramlığı konusunda modern tıp ile mukayese edildiğinde birçok ortak nokta bulunmaktadır. Sağlık riskleri, psikolojik ve sosyal etkileri gibi hususlar dikkate alındığında İslam’daki yasağın hikmetleri daha iyi anlaşılmaktadır. Bununla birlikte asıl sebep ilahi iradenin bir tecellisidir.