Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çiftçilere desteği nedir? Sürdürülebilir tarım için ne yapıldı? Damla sulama borusu üretim tesisi nasıl çalışacak? Geri dönüşüm malzemeleri nasıl kullanılacak? Çiftçiler için hibe desteği olacak mı?
Bursa’da Sürdürülebilir Tarım İçin Örnek Tesis Açıldı
Bursa Büyükşehir Belediyesi, çiftçilere daha verimli ve sürdürülebilir bir tarım altyapısı sunmak amacıyla “Damla Sulama Boru Üretim Tesisi”ni hizmete açtı. 18 Aralık’ta faaliyete geçen tesis, Türkiye’ye örnek olacak şekilde tasarlandı.
Mustafakemalpaşa’da 8.500 Metrekarelik Modern Tesis
Mustafakemalpaşa ilçesinin Ovaazatlı Köyü’nde 8.500 metrekare alan üzerine kurulan tesiste, modern teknolojiler kullanılarak çiftçilerin ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verilebilmesi hedefleniyor. 1.000 metrekarelik alanda damlama sulama borusu üretimi yapılırken, 500 metrekarelik alanda gübre dolum ve dağıtım işlemleri gerçekleştiriliyor.
Bursa’daki Atık Plastiklerden Sulama Borusu Üretilecek
Tesisin en önemli üretim hatlarından biri yuvarlak ve yassı damla sulama boruları üretim hattı olacak. Bu borular, Bursa’daki parklardan ve Terminali’nden toplanan plastik atıkların dönüştürülmesiyle elde edilecek. Böylece eski sulama borularını getiren çiftçiler, topraklarının plastik atıklarla kirlenmesini önlerken geri dönüşüm sürecine de katkı sunacaklar.
Çiftçilere Damlama Sulama Borusu Hibe Desteği
Vahşi sulama yapan çiftçileri modern sulama tekniklerine geçmeleri için teşvik etmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, üreticilere damlama sulama borusu hibe desteği de sağlayacak. Bu sayede Bursa tarımında modern sulama oranının artırılması hedefleniyor.
Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan Tarım Peyzaj AŞ Genel Müdürü Sedat Akar, “Su kaynaklarının azaldığı göz önüne alındığında, bu tesisin ne kadar önemli olduğu anlaşılıyor. İnsanları damlama sistemine özendirmek için bu projeyi hayata geçirdik” ifadelerini kullandı.