1 ton canlı ağırlığa sahip danadan elde edilecek et miktarı sorusu, özellikle kurban bayramı dönemlerinde en çok merak edilen konuların başında geliyor. Peki, bir büyükbaş hayvandan gerçekte ne kadar et elde edilir? İşte karkas et hesaplama formülü ve detaylı verim analizi!
- 1 ton dana kaç kilo et verir?
- 2 tonluk danadan kaç kilo et çıkar?
- 500 kiloluk dana karkas oranı nedir?
- Büyükbaş hayvan et verimi nasıl hesaplanır?
BÜYÜKBAŞ HAYVAN CANLI AĞIRLIK-KARKAS HESAPLAMA DETAYLI REHBERİ!
Büyükbaş hayvanların canlı ağırlıktan karkas et verimine dönüşüm oranları, hem üreticiler hem de tüketiciler tarafından sıkça araştırılıyor. Peki, farklı ağırlıklardaki büyükbaş hayvanlardan ne kadar et elde edilir? Karkas randımanı nasıl hesaplanır? İşte tüm detaylarıyla büyükbaş hayvan et verimi rehberi!
💵 Canlı Ağırlık – Karkas Et Dönüşüm Tablosu:
Canlı Ağırlık | Karkas Et (Kemikli) | Kemiksiz Et |
---|---|---|
500 kg | 300 kg | 210 kg |
1000 kg | 600 kg | 420 kg |
1500 kg | 900 kg | 630 kg |
2000 kg | 1200 kg | 840 kg |
💲 Et Verimini Etkileyen Ana Faktörler:
- Hayvanın ırkı (etçi/sütçü cinsi)
- Besleme programı ve yem kalitesi
- Yaş ve cinsiyet faktörü
- Bakım ve barınma koşulları
🌾 Irklara Göre Karkas Randımanı:
- Simental: %58-62
- Şarole: %60-65
- Holstein: %55-58
- Montofon: %56-60
- Yerli Kara: %45-50
📋 Karkas Et Parçalama Oranları:
- Bonfile: %2-3
- Antrikot: %8-10
- Kontrfile: %4-5
- But: %30-32
- Döş: %12-14
- Kol: %20-22
- Diğer: %15-20
💡 Hesaplama Formülü:
Karkas Randımanı = (Karkas Ağırlığı / Canlı Ağırlık) x 100
Kemiksiz Et Oranı = Karkas Ağırlığı x 0.70
💼 Ekonomik Analiz:
- Ortalama fire oranı: %35-40
- Sakatat oranı: %8-10
- Deri ağırlığı: %7-8
- Yağ oranı: %12-15